Η μουσική με χρώμα…

Tributes


 1. Η Λογοτεχνία στη Μουσική

Ιδιαίτερα διαβασμένοι αποδεικνύονται σπουδαίοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα της rock μουσικής σκηνής, και όχι μόνο, διαβάζοντας στίχους ή απλά τους τίτλους των τραγουδιών τους. Σε κάποιες περιπτώσεις η «μουσική απόδοση» ενός συγγραφικού έργου είναι ολοφάνερη και σε άλλες χρειάζεται βαθύτερη ανάλυση για να διαπιστωθεί.

Τα σημαντικότερα τραγούδια που έχουν επηρεαστεί από λογοτεχνικά βιβλία:

 

 1. Jimi Hendrix – If 6 was 9 (Franz Kafka – Η Δίκη)

Η Δίκη γράφτηκε από τον Τσέχο συγγραφέα το 1914 αλλά δημοσιεύτηκε το 1925, ένα χρόνο μετά το θάνατό του καθώς ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός και αυστηρός με τα έργα του.
Κεντρικό πρόσωπο του μυθιστορήματος είναι ο Josef, ένας απλός, συνηθισμένος τραπεζοϋπάλληλος, ο οποίος ξαφνικά και χωρίς κάποιον φανερό λόγο ενοχοποιείται και ανακρίνεται. Δίχως υποστήριξη από κανέναν, ούτε καν τις ευαισθητοποιημένες: επιστήμη, τέχνη και θρησκεία, αποδέχεται τη μοίρα του ανίκανος να αντιδράσει.
Ο Jimi Hendrix, to 1967, εμπνευσμένος από το συγκεκριμένο έργο κάνει αναφορά σε ένα σύστημα δικαιοσύνης που αντιστρέφει τα πάντα ανάλογα ποιον έχει να κρίνει και να δικάσει

 1. Queen – Lilly of the Valley (Honore de Balzak – Το Κρίνο στην Κοιλάδα)

Το σπουδαιότερο και πιο παρεξηγημένο έργο του Γάλλου μυθιστοριογράφου του Ρεαλισμού. Αποτελεί πλατωνική ερωτική ιστορία, η οποία πνίγεται υπό το βάρος των κοινωνικών και θρησκευτικών συμβάσεων.

 1. Jefferson Airplane – Rejoyce (James Joyce – Οδυσσέας)

Το δημοφιλέστερο έργου του θρυλικού Ιρλανδού συγγραφέα. Η συγγραφή του άρχισε το 1914, ολοκληρώθηκε το 1921 και εκδόθηκε το 1922. Αρκετά δύσκολο βιβλίο όσον αφορά την κατανόηση, καθώς χρησιμοποιούνται όλες οι τεχνικές της μυθιστορηματικής τεχνικής και γίνονται πολλές αναφορές στη μεσαιωνική Ιρλανδία, την αρχαία Ελλάδα, την Οδύσσεια, τη φιλοσοφία, τη μυθολογία και τη δυτική λογοτεχνία.

 1. The Who – Behind Blue Eyes (Mary Shelley – Φρανκενστάιν)

Το πολύ γνωστό έργο, λόγω της κινηματογραφικής του μεταφοράς, δημοσιεύτηκε το 1818 στην Αγγλία και έχει εναλλακτικό τίτλο «Σύγχρονος Προμηθέας».
Ένα γιατρός, ο Victor Frankenstein, δημιουργεί και δίνει ζωή σε ένα πλάσμα από σώματα νεκρών ανθρώπων. Το πλάσμα, παρά την καλοψυχία και τη γενναιοδωρία του, διώκεται από όλους ως ανεπιθύμητο και επικίνδυνο λόγω της αποκρουστικής του εμφάνισης.
Οι The Who μέσω των στίχων τους εκφράζουν τις σκέψεις του δημιουργήματος του Frankenstein, το οποίο ζητά από τους ανθρώπους να αγνοήσουν την τρομακτική του φιγούρα και να ψάξουν πίσω από τα μάτια του την ευγενική του ψυχή.

 1. Simon and Garfunkel – The Boxer (F. Scott Fitzgerald – The Great Gatsby)

Η νουβέλα του Scott Fitzgerald εκδόθηκε το 1923 και περιγράφει το λεγόμενο αμερικανικό όνειρο, τη δυνατότητα οικονομικής και κοινωνικής ανέλιξης και τη ζωή στην αποκαλούμενη Γη των ευκαιριών, την Αμερική. Πίσω απ’όλα αυτά, στο μυθιστόρημα ξεδιπλώνεται η αθέατη πλευρά των πραγμάτων, η κενότητα της πλουσιοπάροχης ζωής και η ψευδαίσθηση ελευθερίας που βίωναν κάποιοι άνθρωποι, λίγα χρόνια μόλις πριν από το μεγάλο κραχ του 1929.
Το τραγούδι των Simon and Garfunkel, το 1968, αν και έχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, πιθανότατα έχει επηρεαστεί από το μυθιστόρημα καθώς περιγράφει τη ζωή ενός νέου που ψάχνει ευκαιρίες και τριγυρνάει αδιάκοπα προσπαθώντας να αλλάξει τη μοίρα του στη Νέα Υόρκη.

 1. David Bowie – 1984 (George Orwell – 1984)

Βιβλίο σταθμός του 20ου αιώνα στην πολιτική σκέψη. Περιγράφει την ιστορία ενός ανθρώπου στην χώρα της Ωκεανίας, η οποία έχει απολυταρχικό καθεστώς και όλοι παρακολουθούνται. Γίνεται για πρώτη φορά αναφορά του όρου «Μεγάλος Αδελφός».
Το τραγούδι ανήκει στο άλμπουμ Diamond Dogs του 1974, το οποίο έχει εμπνευστεί εξ’ολοκλήρου από το βιβλίο, και ήταν ένα μέρος της προσπάθειας του Bowie να δημιουργήσει μια θεατρική παράσταση με θέμα το πολιτικό μυθιστόρημα του Orwell, κάτι όμως που αρνήθηκε η σύζυγος του συγγραφέα.

 1. The Smiths – This Charming Man (Oscar Wilde – Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέη)

Τολμηρό έργο του 1890 από τον παρεξηγημένο και με πολύ άσχημο τέλος Ιρλανδό μυθιστοριογράφο, με προκλητική θεωρία ζωής, αποτελούμενο από έντονους και ευφυέστατους διαλόγους.
Ο νεαρός Ντόριαν ενθουσιασμένος από το πορτρέτο που του έχει φιλοτεχνήσει ο φίλος τους και ζωγράφος Μπαζίλ, πουλάει την ψυχή του στο διάβολο με αντάλλαγμα αιώνια νεότητα και ομορφιά. Επηρεασμένος από την συναναστροφή με την υψηλή κοινωνία και την αποδοχή και εκτίμηση εξαιτίας του παρουσιαστικού του, ακολουθεί έναν ακόλαστο τρόπο ζωής. Παρά την αναλλοίωτη εμφάνιση, η ψυχοσύνθεσή του φθείρεται όπως και το πορτρέτο του.

 1. Tuxedomoon – L’etranger, Pink Floyd – Time (Albert Camus – Ο Ξένος)

To μυθιστόρημα του Camus δημοσιεύτηκε το 1942. Θεωρείται ως ένα βιβλίο-σύμβολο του υπαρξισμού (ο ίδιος ο Αλμπέρ Καμύ δε δηλώνει υπαρξιστής βέβαια). Στο έργο αυτό, ο πρωταγωνιστής παρουσιάζεται αδιάφορος, αμήχανος και χωρίς τα αναμενόμενα συναισθήματα μετά τον θάνατο της μητέρας του . Ένας κοινωνικά αποξενωμένος άνθρωπος που δείχνει να μη μπορεί (ή να θέλει) να ακολουθήσει συγκεκριμένες συμπεριφορές που είναι τυποποιημένες και συνηθισμένες στη κοινωνία. Ένας ‘’ξένος’’ ως προς τη κοινωνία. Στη συνέχεια του έργου, ο πρωταγωνιστής πυροβολεί κατά ενός Άραβα σε μια παραλία και ο άνθρωπος αφήνει τη τελευταία του πνοή.
Σημαντικό ρόλο στο έργο παίζει ο ήλιος. Ο ήλιος που εμποδίζει αυτόν και τους υπόλοιπους στην ακολουθία της πομπής της μητέρας του, στην αρχή του έργου. Ο ήλιος που τυφλώνει, μεταφορικά και κυριολεκτικά, τον οδηγεί στη δολοφονία. Ο ήλιος ως αίσθηση ελευθερίας , όταν μέσα στη φυλακή τον αναζητά ο πρωταγωνιστής

 1. Bruce Springsteen and Tom Morello – The Ghost of Tom Joad (John Steinbek – Τα σταφύλια της οργής)

Γνωστοί για την ιδεολογία και τη δράση τους οι Bruce Springsteen και Tom Morello συνθέτουν ένα πλήρως άρτιο τραγούδι και μουσικά και στιχουργικά. Κεντρικό θέμα τους οι κοινωνικές ανισότητες με ολοφάνερη επιρροή από το βραβευμένο με βραβείο Πούλιτζερ μυθιστόρημα του John Steinbeck, του 1939.
Ο συγγραφέας έζησε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με τους εσωτερικούς μετανάστες ώστε να καταγράψει την ιστορία των ταπεινών και καταφρονεμένων της Αμερικής  στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης αμέσως μετά το μεγάλο κραχ του 1929, με κεντρικό ήρωα τον Tom Joad.
Οι τράπεζες θεώρησαν το έργο άκρως επαναστατικό και ανατρεπτικό με αποτέλεσμα ένα χρόνο μετά να γυριστεί και ταινία με τίτλο «Λεωφόρος 66» για την αποφυγή λογοκρισίας.

 1. Alice in Chains – Nutshell (William Shakespeare – Άμλετ)

To τραγούδι των Alice in Chains, «Nutshell», πρωτοπαίχτηκε το 1994 άλλα σε δίσκο εμφανίστηκε το 1996. Είναι ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια τους με στίχους που αναφέρονται στη μοναξιά, τον θάνατο και την θλίψη. Ο τίτλος του τραγουδιού έχει παρθεί από ένα σημείο του πασίγνωστου έργου του William Shakespeare, τον «Άμλετ». Σε αυτό το σημείο ο Άμλετ λέει:

«Oh God, I could be bounded in a nutshell, and count myself a
king of infinite space—were it not that I have bad dreams».

 1. Ramones – Pet Semetary (Stephen King – Pet Semetary)

To Pet Semetary των Ramones (επιτηδευμένα γραμμένο με λάθος τρόπο, όπως και το βιβλίο) του 1989 είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του Stephen King που μιλάει για ένα νεκροταφείο ζώων, το οποίο βρίσκεται σε μια περιοχή όπου περνάνε νταλίκες και αμάξια με ανεπτυγμένη ταχύτητα, κάτι που την κάνει επικίνδυνη για τα κατοικίδια και μη, ζώα.
Οι Ramones στο ρεφρέν του τραγουδιού λένε ότι δε θέλουν να θαφτούν σε ένα νεκροταφείο ζώων για να μην ξαναζήσουν τη ζωή τους.

 1. Rolling Stones – Sympathy for the Devil (Michael Bulgakov – Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα)

Λογοκριμένο μυθιστόρημα του 1966, όπου ο Διάβολος μαζί με τους ακόλουθούς του επισκέπτεται τη Μόσχα, προκαλώντας χάος και προβλήματα.
Χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου έργου του Michael Bulgakov είναι το μαύρο χιούμορ αλλά και η σάτιρα προς τη σοβιετική κοινωνία μέσω φιλοσοφικών μηνυμάτων.

 1. Pink Floyd – Comfortably Numb (Ken Kesey – Στη φωλιά του κούκου)

Το μοναδικό μυθιστόρημα του συγγραφέα γραμμένο το 1962. Αποτελεί την τραγική ιστορία των τροφίμων μια ψυχιατρικής πτέρυγας όπου ένας ατίθασος από αυτούς συγκρούεται με την αυταρχική νοσοκόμα. Από τον τύπο της εποχής χαρακτηρίστηκε ως «μια κραυγή αγανάκτησης ενάντια στους άγραφους νόμους της κοινωνίας και σε εκείνους που την επιβάλλουν με σκοπό την εξουδετέρωση οποιασδήποτε ιδιαιτερότητας και ευαισθησίας.
Η κοινωνική απομόνωση και αποξένωση εξαιτίας της αυταρχικής αντιμετώπισης κάθε είδους ευαισθησίας είναι ένα από τα κεντρικά σημεία της θεματολογίας του The Wall των Pink Floyd, που κορυφώνεται μάλιστα στα τραγούδια Comfortably Numb και The Trial.

 1. Jefferson Airplane – White Rabbit (Lewis Carroll – Οι περιπέτειες της Αλίκης στην Χώρα των Θαυμάτων)

Έργο του 1865 που ανήκει στην παιδική και φανταστική λογοτεχνία. Περιγράφει τις περιπέτειες ενός κοριτσιού σε ένα φανταστικό κόσμο, όπου οι κοινωνικοί θεσμοί ανατρέπονται.
Η ιστορία της Αλίκης χαρακτηρίζεται από έντονα στοιχεία αλληγορίας με τα οποία καυτηριάζονται αντιλήψεις, γεγονότα αλλά και η καταπίεση της παιδικής ηλικίας, κατά τη Βικτωριανή εποχή.
Στο τραγούδι γίνονται συνεχώς αναφορές σε στοιχεία του βιβλίου, όπως τα μανιτάρια, τα ψυχεδελικά χάπια και η κόκκινη βασίλισσα.

 1. Radiohead – Banana Co (Gabriel Garcia Marquez – 100 Χρόνια Μοναξιάς)

Από τα πρώτα τραγούδια των Radiohead, συγκεκριμένα το 1993 κυκλοφόρησε στο άλμπουμ Pablo Honey. Ο τίτλος, Banana Company, αναφέρεται στην αγροτική παραγωγή και εργασία των αγωνιζόμενων και βασανισμένων κατοίκων της Λατινικής Αμερικής. Ένα από τα χαρακτηριστικά του συγγραφικού έργου του Marquez, είναι η σκιαγράφηση του τρόπου ζωής και της κουλτούρας του λαού της Κολομβίας και γενικότερα της Λατινικής Αμερικής, το οποίο επιτυγχάνεται μέσα από την εξιστόρηση της τραγικής πορείας ενός ήρωα της ελευθερίας, και της οικογένειάς του, από την υπέρτατη προσφορά στην έσχατη φθορά.

 1. The Doors – The End (Σοφοκλής – Οιδίπους Τύραννος)

Oι Doors, το 1967 κυκλοφόρησαν το ομώνυμο άλμπουμ τους, που εμπεριείχε ένα τραγούδι που θα γνώριζε τεράστια επιτυχία, το «The End». Kάτι που προκαλεί έκπληξη είναι η αναφορά σε μια από τις πιο σημαντικές τραγωδίες που έχουν γραφτεί ποτέ, το έργο «Οιδίπους Τύραννος». Στη τραγωδία αυτή του Σοφοκλή, ο Οιδίποδας είχε εγκαταλειφθεί από τους γονείς του, αφού πρώτα του προκάλεσαν πληγές στα πόδια του (από εκεί προέρχεται και το όνομα του), όταν ο πατέρας του, ο βασιλιάς Λάιος της Θήβας, πήρε χρησμό ότι το παιδί θα σκότωνε τον πατέρα του και θα παντρευόταν τη μητέρα του. Η μοίρα τον οδήγησε μετά από αρκετά χρόνια, χωρίς να το γνωρίζει, να έχει σκοτώσει τον πατέρα του και να είναι σύζυγος της μητέρας του. Όταν έγινε γνωστό η μητέρα του αυτοκτόνησε και ο ίδιος αυτοτυφλώθηκε. Ο Jim Morrison, εμβληματική φιγούρα της ροκ μουσικής, ήταν γνωστό ότι διάβαζε πολύ και προφανώς είχε υπ’ όψη του τη τραγωδία του Σοφοκλή όταν έγραφε τους στίχους «Father, yes son, I want to kill you .Mother, I want to, fuck you .»


2.Ιστορία μετά Μουσικής

12067762_1651627751777672_71446339_n

 • «Η Ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν ιστορία και τη δεύτερη σαν φάρσα»
  Karl Marx

 

Η γνώση και η κατανόηση της Ιστορίας είναι απαραίτητο στοιχείο για την πορεία και τις πράξεις κάθε ανθρώπου και κατ’επέκταση ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Η Ιστορία ποτέ δεν έχει μόνο μία πλευρά και σκοπός του μέσου το οποίο την διαδίδει, είναι ή τουλάχιστον πρέπει να είναι να την αφηγείται αντικειμενικά και αμερόληπτα.
Η Pop-Rock Μουσική, χάρη στη δυναμικότητά της και το μεγάλο βαθμό επιρροής στο κοινό της, λειτουργεί πολλές φορές ως το συγκεκριμένο μέσο:

 

 1. OMD – Enola Gay (Χιροσίμα)

Η ρίψη της ατομικής βόμβας στην Χιροσίμα έκλεισε με τον χειρότερο τρόπο την τραγικότερη περίοδο στη σύγχρονη Ιστορία, το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η συγκεκριμένη επίθεση ήταν προσωπική απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν. Στις 6 Αυγούστου του 1945 το αεροσκάφος Enola Gay (το όνομα της μητέρας του πιλότου) με πιλότο τον αξιωματικό της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, Paul Warfield Tibbets ρίχνει την ατομική βόμβα στην Χιροσίμα και έτσι σφραγίστηκε η νίκη των συμμάχων επί των δυνάμεων του Άξονα, με την Ιαπωνία να παραδίνεται λίγες μέρες αργότερα.
Αυτή ήταν η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση της Ιστορίας.

 

 1. The Nits – Sketches of Spain, Manic Street Preachers – If you tolerate this then your children will be next (Ισπανικός Εμφύλιος)

Ο Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1936 κι έληξε την πρωταπριλιά του 1939, ήταν αναμφίβολα μια από τις πιο αιματηρές και οριακές συγκρούσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας. Από τη μία οι φασίστες του Francisco Franco και από την άλλη Δημοκρατικοί, Κομμουνιστές και αναρχικοί Ισπανοί αντιμάχονταν για την κατάληψη της εξουσίας και τη δημιουργία μιας τελείως διαφορετικής κοινωνίας. Μετά τις εκλογές του 1936 έγινε κοινωνική επανάσταση με κολλεκτικοβοποιήσεις, κομμούνες, τα συνδικάτα αποκτούν μεγάλη δύναμη και οι εργάτες αποκτούν τον έλεγχο (κυρίως στη Βαρκελώνη). Ο Franco οργανώθηκε για να ανατρέψει αυτή τη κατάσταση.
Ο Franco είχε εξ’ αρχής τη στήριξη των έτερων φασιστικών κρατών, της Ναζιστικής Γερμανίας, της Ιταλίας του Mussolini και της Πορτογαλίας του Salazar, είτε στέλνοντας ανθρώπινο δυναμικό είτε στέλνοντας αεροπλάνα και πολεμικό εξοπλισμό. Αυτό σε συνδυασμό με τις διαμάχες της άλλης πλευράς (αναρχικοί, κομμουνιστές και Δημοκρατικοί είχαν διάφορες ιδεολογικές διαφορές ) οδήγησε στη νίκη του Franco.
Από την άλλη πλευρά υπήρχαν οι Διεθνείς Ταξιαρχίες που ήταν στρατιωτικές μονάδες από εθελοντές διαφόρων εθνικοτήτων. Ο εξοπλισμός των αντιφασιστών ήταν σαφώς λιγότερο εξελιγμένος από τον αντίστοιχο εξοπλισμό των φασιστών. Το πάθος και η αποφασιστικότητά τους ήταν τεράστια και υπερκάλυπτε την πολεμική απειρία τους. Παρ’ όλα αυτά, ηττήθηκαν άλλα έμεινε στην ιστορία η μαχητικότητά τους, άνθρωποι συγκεκριμένοι όπως ο Buenaventura Durruti (αν και είναι άδικο να ξεχωρίζουμε ατομικότητες σε τέτοιες περιπτώσεις) και η χαμένη ευκαιρία για τη δημιουργία μιας άλλης κοινωνίας.

 1. U2 – Sunday Bloody Sunday (Ιρλανδία)

Στις 30 Ιανουαρίου του 1972 Βρετανοί αλεξιπτωτιστές σκότωσαν 13 Ιρλανδούς πολίτες σε διαμαρτυρία που συμμετείχαν στο Derry για τα δικαιώματά τους. Το γεγονός αποτελεί αφορμή για τους U2 να εκφράσουν τη σημασία του αγώνα και της αντίδρασης του καθενός.
Υπάρχει και δεύτερη Bloody Sunday το 1920, όταν Βρετανοί έβαλαν φωτιά σε κοινό που παρακολουθούσε ποδοσφαιρικό αγώνα στο Δουβλίνο, σαν αντίποινα για τη δολοφονία Βρετανού πράκτορα

 1. Tears for Fears – Everybody wants to rule the world (Ψυχρός Πόλεμος)

Ο Ψυχρός Πόλεμος υπήρξε η γεωπολιτική, ιδεολογική και οικονομική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής  Ένωσης και πιο γενικά μεταξύ καπιταλισμού και κομμουνισμού-σοσιαλισμού. Χρονικά ακολούθησε τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου καθώς άρχισε το 1947 και έληξε με την πτώση των περισσότερων κομμουνιστικών-σοσιαλιστικών καθεστώτων της Ευρώπης το 1989.
Χαρακτηριστικό στοιχείο του συγκεκριμένου Πολέμου είναι ότι δεν υπήρξε ένοπλη σύγκρουση (για αυτό ονομάστηκε και Ψυχρός) μεταξύ των δύο πλευρών, αν και υπήρξαν πόλεμοι σε περιοχές όπου είχαν επιρροή οι δύο πλευρές, όπως στην Κορέα, το Βιετνάμ, το Αφγανιστάν, τη Νικαράγουα και το Ελ Σαλβαδόρ. Επίσης, ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ κυμάνθηκε σε όλα τα επίπεδα, μέχρι και την κατάκτηση του διαστήματος (αστροναύτες – κοσμοναύτες).

 1. Black Sabbath – War Pigs (Πόλεμος του Βιετνάμ)

«Generals gathered in their masses, just like witches at black masses.» απαγγέλει ο Ozzy Osbourne παραπέμποντας στο χάος και τον πανικό του Πολέμου του Βιετνάμ.
Ο συγκεκριμένος Πόλεμος, γνωστός και σαν πόλεμος της Ινδοκίνας, αποτέλεσε μια από τις αιματηρές εκφάνσεις του Ψυχρού Πολέμου και είχε διάρκεια 16 χρόνια (1959-1975). Ήταν η σύγκρουση του Βορείου Βιετνάμ (Δημοκρατικός Στρατός του Βιετνάμ) με το Νότιο (Δημοκρατία του Βιετνάμ), με αντίστοιχες προστάτες-εκπροσώπους τις  ΕΣΣΔ-Κίνα και ΗΠΑ.
Οι ηρωικοί Viet Cong αντιστάθηκαν σθεναρά και εκμεταλλευόμενοι τα άγνωστα, για τους Αμερικανούς, τροπιδικά δάση κατάφεραν ώστε ο Πόλεμος να έχει αποτυχημένη έκβαση για τους Αμερικανούς, με την παράδοση του Νότου στο Βόρειο Βιετνάμ, οι οποίοι γύρισαν με σκυμμένο κεφάλι στην πατρίδα μετρώντας ανυπολόγιστες απώλειες και τις ΗΠΑ να δέχονται την παγκόσμια καταγραυγή για την αναίσχυντη και απροσχημάτιστη ιμπεριαλιστική πολιτική.

 1. Ill Wind – L.A.P.D. (Διαδηλώσεις ενάντια στον Πόλεμο του Βιετνάμ)

Τον Ιούνιο του 1967 πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε έξω από το Century Plaza Hotel που είχε ομιλία ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ο Lyndon B. Johnson και στην εκδήλωση θα του δίνοταν και τιμητική διάκριση. Η διαδήλωση έγινε με σκοπό τη διαμαρτυρία ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Βιετνάμ. Η αστυνομία του L.A.P.D επενέβη βίαια και έγιναν πολλές συλλήψεις και ξυλοδαρμοί διαδηλωτών.

 1. Marc Ribot – Bread and Roses (Απεργία Μασαχουσέτης)

”Bread and Roses” είναι ο τίτλος ενός ποίηματος του James Oppenheim που δημοσιεύτηκε το 1911. Το σλόγκαν συνδέθηκε με την απεργία των μεταναστών κλωστοϋφαντουργών (κυρίως) τον Ιανουάριο του 1912 στη Μασσαχουσέτη.Η αιτία ήταν η εντατικοποίηση της παραγωγής και τη μείωση των μισθών. Tο αίτημα των απεργών ήταν για ψωμί, η εξασφάλιση των προς το ζην δηλαδή, και για τριαντάφυλλα, δηλαδή η απαίτηση για μια ζωή με καλές συνθήκες και διασκέδαση.

 1. MorrisseyIstanbul (Γεγονότα Πλατείας Ταξίμ)

Τον Μάϊο του 2013, ομάδα ακτιβιστών οικολόγων διαδήλωσε κατά ενός σχεδίου ανάπλασης του πάρκου Γκεζί που περιελάμβανε τη καταστροφή του πάρκου και την ανοικοδόμηση εμπορικού κέντρου. Η αστυνομία επενέβη βίαια στη διαδήλωση. Από τότε ξεκίνησε ένα μεγάλο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η οργή και η δυσφορία για τη κυβέρνηση του Tayyip Erdogan είναι έκδηλη και δυστυχώς αυτές οι διαδηλώσεις είχαν θύματα. Επίσημα έχουν ανακοινωθεί πέντε θάνατοι διαδηλωτών. Χαρακτηριστική η δολοφονία του 15χρονου διαδηλωτή Berkin Elvan. O Berkin τον Ιούνιο του 2013 δέχτηκε δακρυγόνο στο κεφάλι και παρέμεινε σε κώμα 269 ημερών. Ο θάνατος του Berkin θύμισε τον θάνατο του, επίσης 15χρονου, Αλέξη Γρηγορόπουλου το 2008 που έχασε τη ζωή του μετά από πυροβολισμό αστυνομικού.
Η κατάσταση εντείνεται ολοένα και αυτό ενισχύεται από το πρόσφατο ατύχημα των ανθρακωρύχων στη Soma, τον Μάϊο του 2014. Οι αντιδράσεις μετά από αυτή τη καταστροφή είναι τεράστιες και ο λαός έχει εξαγριωθεί εναντίον της κυβέρνησης, καθώς και των εργοδοτών που επέτρεπαν στους εργάτες να δουλεύουν κάτω από τέτοιες συνθήκες με κίνδυνο της ζωής τους.

 1. Motorhead – 1916 (Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος)

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ( Ιούλιος 1914-Νοέμβρης 1918) ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός στην ιστορία της ανθρωπότητας, κυρίως, για τρεις λόγους. Πρώτον, οδήγησε στο τέλος, στη διάλυση, τριών αυτοκρατοριών : της Οθωμανικής, της Ρώσικης και της Αυστρο-Ουγγαρίας. Από την εποχή των αυτοκρατοριών οδηγούμαστε στα έθνη-κράτη και μέρη των παλιών αυτοκρατοριών γίνονται αυτόνομα κράτη. Η Γερμανία ηττήθηκε μαζί με τους συμμάχους της, την Αυστρο-Ουγγαρία, την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Βουλγαρία. Αυτό οδήγησε στον δεύτερο λόγο που θεωρείται αυτός ο πόλεμος πάρα πολύ σημαντικός.
Η συνθήκη των Βερσαλλιών ( 28 Ιουνίου 1919) τερμάτισε επίσημα τον πόλεμο με νικητές την Αντάντ και τους συμμάχους της (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) και έφερε σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση την Γερμανία. Η Γερμανία έχασε την Αλσατία, την Λωραίνη και άλλα εδάφη, περιορίστηκε ο στρατός της μόνο σε 100.000 άνδρες χωρίς υποβρύχια και εναέριες δυνάμεις, πήρε την ευθύνη του πολέμου και πλήρωσε τεράστιες αποζημιώσεις.
Αυτή ήταν η ταπεινωτική και ισοπεδωτική συνθήκη που υπεγράφη και αργότερα ο Hitler την εκμεταλλεύτηκε, καθώς προσπάθησε και κατάφερε να ανακάμψει το εθνικό φρόνημα των Γερμανών και να τους δώσει όραμα (αρρωστημένο μεν, όραμα δε). Αναμφίβολα, η καταστροφή της Γερμανίας ήταν ένας λόγος που οδήγησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. O Hitler μόλις απέκτησε τη δύναμη που απέκτησε, χρησιμοποιώντας ως βασικό του στόχο την ενδυνάμωση της Γερμανίας και την άνοδο της, εξέφρασε άμεσα με πράξεις τις επεκτατικές και ισοπεδωτικές του βλέψεις.
Επειδή ακολούθησε τη τραγωδία του Β’ Παγκοσμίου, πολλές φορές ξεχνάμε τις φρικαλεότητες αυτού του πολέμου, καθώς και τη σημασία του και τις τεράστιες αλλαγές που έφερε.

 1. Leonard Cohen – Dance me to The End of Love (Ολοκαύτωμα)

Το Ολοκαύτωμα είναι σίγουρα μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ανθρώπινης Ιστορίας καθώς ήταν η συστηματική γενοκτονιά διαφόρων εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών και πολιτικών ομάδων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από την Ναζιστική Γερμανία.
Τα κύρια θύματα του Ολοκαυτώματος ήταν οι Εβραίοι και έπειτα Πολωνοί, Ρώσοι, Ουκρανοί, Λευκορώσοι, Τσιγγάνοι, Έγχρωμοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, ομοφυλόφιλοι και κομμουνιστές. Η αγριότητα και η εφευρετικότητα των τρόπων εξόντωσης ξεπερνούν κάθε λογικό και ηθικό όριο με τον ανθρωπισμό να έχει εξαλείψει πλήρως. Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες και οι περιγραφές όσων επέζησαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και όσων κατάφεραν να τις αποτυπώσον πριν θανατωθούν.
Ο Leonard Cohen κάνει λόγο για το τέλος της αγάπης που ταυτόχρονα σημαίνει την αρχή του πολέμου και τον θάνατο. Η ιστορία του τραγουδιού είναι ο τελευταίος χορός ενός νεαρού ζευγαριού μέχρι να καεί και να γίνει στάχτες.

 1. Savages – Marshall Dear (Erwin Rommel: απόπειρα δολοφονίας Hitler)

Ο Erwin Rommel (1891-1944) ήταν Ναζί στρατάρχης και είχε το ψευδώνυμο ” Η αλεπού της ερήμου”. Ήταν διοικητής του 7ου τάγματος Panzer κατά τη διάρκεια της εισβολής στη Γαλλία. Στη συνέχεια στάλθηκε στη βόρεια Αφρική και δημιούργησε τα Afrika Korps στην εκστρατεία αυτή. Γενικά θεωρούταν από τους πιο διαλλακτικούς και από τους λιγότερο απάνθρωπους Ναζί, αν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο. Είχε αγνοήσει εντολές για δολοφονίες Εβραίων, αθώων πολιτών και αιχμαλώτων. Συνδέθηκε με τη προσπάθεια δολοφονίας του Hitler επειδή είχε χάσει τη πίστη του στη νίκη της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον ίδιο τον Hitler. Ο Hitler αποφάσισε να τον δολοφονήσει άλλα επειδή θεωρούταν εθνικός ήρωας δε μπορούσε να το κάνει φανερά. Έτσι τον ανάγκασαν να αυτοκτονήσει με υδροκυάνιο, με αντάλλαγμα να μη πάθει τίποτα η οικογένειά του. Από τη στιγμή που πήρε το χάπι είχε ακόμα 15 λεπτά ζωής. Σε αυτά τα 15 λεπτά αναφέρεται το τραγούδι των Savages, ”Marshall Dear”. Ο θάνατος του Rommel χρεώθηκε σε ένα παλιότερο χτύπημά του.

 1. Al Stewart – Road to Moscow (Επιχείρηση Barbarossa)

Η επιχείρηση Barbarossa ήταν το σχέδιο του Hitler να εισβάλλει στη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου του 1941. Περίπου 4 εκατομμύρια στρατιώτες του Άξονα πήραν μέρος στην επιχείρηση και πάνω από 600,000 οχήματα και 750,000 άλογα. Ήταν η μεγαλύτερη εισβολή στην ιστορία. Η επιχείρηση αυτή ήταν κομβικής σημασίας, καθώς αν κέρδιζε η Ναζιστική Γερμανία, στη ουσία θα κυριαρχούσε και θα είχε κερδίσει τον πόλεμο.Η καθοριστική μάχη δόθηκε στο Stalingrad και έληξε τον Φεβρουάριο του 1943. Οι Σοβιετικοί αν και δεν ήταν τόσο οργανωμένοι, ούτε τόσο καλά εξοπλισμένοι, κατάφεραν να κερδίσουν τον Ναζιστικό στρατό που μέχρι τότε θεωρούταν αήττητος. Ήταν μια νίκη που άλλαξε τον ρου της ιστορίας και έδιωξε τον ναζιστικό εφιάλτη που ήταν πολύ πιθανό τότε να γίνει και πραγματικότητα.

 1. ClutchElephant Riders (Αμερικανικός Εμφύλιος)

Ο καταστροφικότερος πόλεμος των ΗΠΑ με πάνω από 1 εκατ. Θανάτους και καταστροφή του 40% της εθνικής οικονομίας. Ο Πόλεμος διήρκησε 4 χρόνια (1861-1865) και τα αντίπαλα στρατόπεδα ήταν: οι Νότιοι (Νότιες Πολιτείες) που ζητούσαν ανεξαρτησία από τις πολιτικές των Βόριων (Βόριες Πολιτείες, ενώ οι Βόρειοι ήθελαν τη διατήρηση ενός ενωμένου κράτους (Αβράαμ Λίνκολν) όπουθα συνεχιζόταν η δουλεία και η εκμετάλλευση εις βάρων των Νότιων.
Οι Clutch φτιάχνουν μια φανταστική ιστορία όπου ο βασιλιάς του Σιάμ προσφέρει στον Λίνκολν ελέφαντες για να ενταχθούν και να βοηθήσουν στη μάχη.

 1. Neil Young – Cortez the Killer (Αζτέκοι-Hernan Cortez)

Ο Hernan Cortez ήταν Ισπανός κατακτητής της αυτοκρατορίας των Αζτέκων (σημερινό Μεξικό – 1521). Στην αρχή οι ιθαγενείς των θεώρησαν θεό και τον άφησαν ελεύθερο να εξερευνήσει με το στρατό του. Ο Cortez θαμπωμένος από το φυσικό πλούτο και τον χρυσό που ανακάλυψε, φυλάκισε και σκότωσε μεγάλο μέρος των ιθαγενών. Η απληστεία και η αγριότητα του Cortez σε συνδυασμό με τις ασθένεις που μετέδωσαν οι Ευρωπαίοι οδήγησαν στην παρακμή της αυτοκρατορίας των Αζτέκων και στην υποδούλωση του λαού τους. Ο Cortez γύρισε στην Ισπανία σαν ήρωας.

 1. CalexicoVictor Jara (Χιλή-Victor Jara)

Ο Victor Jara υπήρξε θεατρικός σκηνοθέτης και ακτιβιστής που φυλακίστηκε, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε το 1973 από το δικτατορικό καθεστώς της Χιλής με ηγέτη τον Πινοσέτ, μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη του Σαλβαδόρ, Αλιέντε.

 1. Pearl Jam – Yellow Ledbetter (Πόλεμος του Κόλπου)

Στις 2 Αυγούστου του 1990 ξεκινούν οι πολεμικές συρράξεις στον Περσικό κόλπο μεταξύ διεθνούς συμμαχίας από τουλάχιστον 31 δυνάμεις (Αργεντική, Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδάς, Ελλάδα  κ.α.) υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, και του Ιράκ για την απελεύθερωση του Κουβέιτ.
Ξεκίνησε με την εισβολή του Ιράκ με αφορμή τις διαμάχες για το πετρέλαιο με το Κουβέιτ και κατέληξε στη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων μετά από ένα μήνα εχθροπραξιών. Ο Πόλεμος του Κόλπου έληξε επίσημς στις 28 Φεβρουαρίου του 1991.

 1. Pink Floyd – A Great Day for Freedom (Τείχος του Βερολίνου)

Η ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου έγινε στις 13 Αυγούστου του 1961 από τους Ανατολικογερμανούς και αποτέλεσε το σημαντικότερο σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, καθώς χώριζε το δυτικό καπιταλιστικό κόσμο από τον τον ανατολικό σοσιαλιστικό.
Στην προσπάθειά τους να περάσουν από το Ανατολικό προς το Δυτικό Βερολίνο θανατώθηκαν πάνω από 80 άνθρωποι. Τελικά, στις 9 Νοεμβρίου του 1989 το Τείχος γκρεμίζεται σαν αποτέλεσμα της κατάρρευσης των σοσιαλιστικών καθεστώτων και τις εισχώρησης της δυτικής πολιτικής σε αυτά.

 

 • «Το μόνο πράγμα που μας διδάσκει η Ιστορία είναι ότι τίποτε δε μας διδάσκει η Ιστορία»
   Friedrich Hegel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Youtube